3. tammikuuta 2017

Kirjoitusvirheistä

Kielioppi ja oikeinkirjoitus eivät ole minulle mikään vaikea asia... Joka ikinen kerta, kun luen vaikka toisen ihmisen blogia, tuppaan metsästämään sieltä kaikki mahdolliset virheet ja epäloogisuudet, sujumattomuudet ja muut kirjoituskämmit, joihin bloggaajat usein sortuvat. Sellaisina momentteina tuntuu siltä, kuin itse olisin joku asiantuntija, mitä kirjoittamiseen tulee. Olen ja en ole.

Oikeasti en ole. Etenkään sitten, kun luen omia tekstejäni ja vertaan niitä lukemiini toisiin blogeihin.

Tämä kuva on niin koominen, että lätkäisin sen koneen taustakuvaksi.

Kaikista todennäköisin ajankohta virheen löytämiselle on noin muutama päivä sen jälkeen, kun teksti on julkaistu. Tällöin se on saattanut altistua jo erittäinkin runsaalle nauruhepuloinnille, mitä lukijoissa saattaisi ilmetä, jos heidän naamojensa editse virtaisi jotain niinkin pässiä kuin kovan luokan kielioppi- tai oikeinkirjoitusvirhe. Vielä riemastuttavampaa on se, jos se hassu kämmi löytyy vakavaksi tarkoitetusta tekstistä.

Luinpa juuri äsken (siis tätä kirjoittaessani, en julkaistessani) tuota aloittelijakustomoijia varten tekemääni postausta. Sen takia tämäkin postaus sikisi - sätittyäni jossakin aivojeni perukoilla muita ihmisiä kirjoitustaitojen puutteesta voin todeta itse, miten törpön kuuloista oma tekstini on.

Onkohan?

Ainahan jossakin on jotain vikaa. Blogeissa, kirjoittajissa, muovihevosten keräilijöissä ja ties missä muussakin.

Niitä vikoja ei saa välttämättä pois, eikä ehkä tarvitsekaan saada.

Mutta kirjoitustaidottomuus - siis se, ettei tiedetä miten kirjoitetaan oikeaoppisesti eli isoilla alkukirjaimilla ja tarvittavilla välimerkeillä, pisteillä ja muilla lisukkeilla eikä tajuta miten suomen kieli edes toimii - on niin yleistä nykyään, että meikäläinen vaan möllöttää täällä näppiksen ääressä ja pohtii, mitä ihmisten aivoissa liikkuu? Miten vaikeaa on tajuta, ettei pilkun virkaan kuulu vain lauseessa oleminen vaan myös se, että se sijoitetaan siinä oikeaan paikkaan?

Kertokaa, miksi näin on? Kertokaa miksi, näin on? 

The kirjoituskämmien kuningas. Tai siis yksi niistä, koska niitä kingejä tosiaan näkyy vähän joka suunnassa nykyisin. Pilkun paikalla on väliä, miun mielestä(ni) jopa enemmän kuin sillä, onko (ovatko; kirjoitan usein tietoisesti pieleen) ne alkukirjaimet nyt joka lauseen alussa vai ei. Tosin tuota alkukirjainongelmaakin raastavampi noteerattava on se, ettei joku kirjoita nimiäkään isolla.

Ruskeatabbymaatiaistyttö Lauha osaa näyttää hassulta ja vakuuttavalta samanaikaisesti.

Äskeisen kappaleen rustattuani kytistelin hiukan postauksen alkuosaa. "Niitä lukemiini"
oli muodossa niitälukemiini. Jos tuollaisiin törmäilee enemmän kuin pari kolme, neljäkin, kertaa yhtä blogitekstiä lukiessa, on kyseessä pröblema. Ratkaisu siihen ja kaikkiin muihin kielioppi- ja oikeinkirjoitusvirheisiin on simppeli:
OIKOLUKEKAA! Tarvittaessa, ja jos olosuhteet sen sallivat, laittakaa joku muu kuin itsenne altistamaan verkkokalvojaan teksteillenne ennen julkaisua.

En osoita ketään sormella täällä. Tai no, kyllä osoitan, koska jos en, silloinhan tällaista tekstiä ei olisi tarvinnut tehdäkään.

Pitäisi kai osoittaa sormella itseäänkin, mutta en kehtaa, koska sentään tiedän miten kirjoitetaan! Ja niitä mokia alkaa löytyä aina juuri silloin, kun kuvittelee osaavansa kirjoittaa ja tekee aiheesta pöljää blogitekstiä.

Joten, osoitanko itseäni sormella? Vaiko en?

Voisin ehkä mieluummin pitää naamani kiinni. Uskon myös, että tässäkin artikkelissa on virheitä.

5 kommenttia:

  1. En minä ainakaan kauhean kauaa lue tekstiä, joka on täynnä kirjoitusvirheitä. Itse en kirjoita yleiskieltä blogiini, koska se ei tunnu luonnolliselta. Silti haluan kirjoittaa oikein esim. yhdyssanta, pilkut paikoilleen ja isot kirjaimet. Näin nyt ainakin.
    Ja en käsitä miten blogiin voi jotain julkaista oikolukematta, pelottaisi, että olisin kirjoittanut jotain ihan idioottia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harva ihminen kirjoittaa täydellisesti, varsinkaan enää nykyään, eikä mitään huipputäydellistä tarvitse vaatiakaan. Mutta kun kaiken maailman kämmejä osuu silmiin oikeasti joka paikasta, jopa "virallisista" teksteistäkin, rupeaa meikä siinä miettimään että missä tämä maailma oikein menee. Sillä on sekin vaikutus, että "oikein" kirjoittava saattaa tahattomasti ruveta kirjoittamaan huonompaa suomea (jos tuossa lukisi Suomea, se tarkoittaisi, että ihminen kirjoittaisi kielen sijaan maata;) Ja tällaisissakin jutuissa on ihmisillä tietämysvaikeuksia)... Kuulun tosiaan itse noihin kielioppinapisijoihin, mutta samalla ärsyynnyn siitä miten myös minun kirjoitusosaamiseni tuntuu vähenevän tässä samalla. :/ Pitäisi meikäläisen vissiin sitten opiskella itsensä kirjailijaksi, niin muistuisi oikeat kirjoitussäännöt taas mieleen vähän paremmin? :D

      Mitä oikolukuun tulee, itse saatan joskus vähän laiminlyödä sitä. Ei pitäisi tietenkään. Toisaalta selaan artikkelini yleensä ehkä kymmeniä kertoja läpi ennen julkaisua, koska jos jatkaa samaa tekstiä vaikka kuukausikaupalla, vähän kerrassaan, voi sekaan päästä juttuja jotka on jo sanottu tai jotka eivät muuten vaan edes liity siihen itse aiheeseen. Mietin tätä niin paljon, että pidän sitä yhtenä syynä latteaan julkaisutahtiini.

      Poista
    2. Mä oon kyllä yks kielipoliisi, en tosin yleensä asiaa kommentoi ihmisille, mutta mielessäni on monsteri joka viheltää pilliin aina kun kuulee kielioppivirheen (tai lukee).
      Mua on vuosia huvittanut (tai ärsyttänyt) erään amiksen mainokset, sillä niissä on aina sama kielioppivirhe. Ja tämä on inhokkivirheeni. Mainoksessa luki tyyliin "minun valinta"... Kuinka vaikeaa on kirjoittaa omistusmuodot oikein "minun valintaNI".
      Ja toinen virhe johon törmäsi erityisesti keppihovia harrastaessa: "keppisteliä" Mikään oikea sana ei tuo ole, mutta olisi sen voinut silti kirjoittaa kieliopillisesti oikein "keppisteliJä"... Vastaavaa ihmiset tekevät sanassa harrastaja (tai harrastelija).
      Mä kirjoitan jutut yleensä kerralla kasaan, korkeintaan jätän kuvatta. Ja silloin kun iskee inspiraatio niin kirjoitan sen useamman tekstin. Sitten taistelenkin itseni kanssa, etten julkaise kolmea juttua päivässä vaan julkaisen niitä edes parin päivän välillä. :D

      Poista
    3. keppihevosia. Oli tarkoitukseni kirjoittaa... Kannattaisiko mun oikolukea myös kommentit :DD

      Poista
    4. Lauvantai, harrastelia, oikeiden päätteiden puuttuminen... Tai siis taivutusten. Taivutusmuodot. Väliviivan iskeminen tarpeettomiin paikkoihin tai sen poisjättäminen oikeista yhteyksistä... Mitä näitä ny on... Murteiden tunkeminen jokapäiväiseen kirjoitteluun yleensä tuhoaa osaamisen ihmisiltä, koska se laajentuu koskemaan (muka) kaikkea kirjoittamista. Miehän kirjotan tyypillisesti semimurteista tekstiä, ja tämä meikäläinen pronomini 'mie' pakottaa miut kusein jättämään jotkut sananpäätteet vääränlaisiksi. Aina ei vaan (tässä muuten taas yksi tietoinen moka) tunnu oikealta kirjoittaa oikein, eli kun asia on jotain minun mielestäni, se kirjoitetaan savolaisittain miun mielestä. (Tai ainakin tässä kohdassa Savoa, olen järkytyksekseni oppinut että ympäri Savoa puhutaan ihan erilaisilla vivahteilla!) Eli jos sanamuodot ja virheet eivät kuulu liian kiinteästi murteeseen tai muutoin sovi oikeakielisyyttä paremmin tekstiin, annan ne anteeksi, mutta osaamaton kielenvääntely on vain keljua luettavaa. Jos kärsii samasta asiasta ku mie nyt eli pelkää oman kirjoitustaidon romuttuvan surkean nettikirjoittelun (esim. Facebookin myötä, vaikken sitä edes käytä vaan luen niitä juttuja mm. Feissarimokista) ansiosta, voi vastapainoksi etsiytyä jonkun työkseen kirjoittavan blogiin! Miula tämä auttaa. :)

      Miula vaihtelee paljon tuo, paljonko kykenen kirjuuttamaan kerralla. Välillä tulee kausia, kun on pakko kirjotella, nyt taas on semmonen laimea kausi kun haluaa kirjottaa mutta ei sitten löydä sanoja tai jotain. Tekee vähän kerrassaan. TheTussa on jo kauan ollu yli 50 luonnosta oottamassa jatkotyöstöä ja julkasua, osa on vanhentuneitakin jo...

      Poista

Kommentoithan vain jos on jotain kunnon asiaa, danke.