11. helmikuuta 2023

1:9 narunpidennysketjut

Sain tämän idean viime elokuussa kun etsin jotain mitä postata DeviantART -galleriaani. En jaksa askarrella mitään kollaaseja saati postata asiaa useammassa osassa sinne, joten kirjoitanpa siitä sitten. Itse asiassa yksi syy tähän on se, kun tajusin etten ole julkaissut näistä mitään mihinkään varmaan ikinä. 

Mikä on narunpidennysketju? 

No, se on sellainen ketju, joka sitaistaan riimunarun lukottomaan päähän ketjussa olevaa lenkkiä hyödyntäen. Ketjun toisessa päässä on koukku, joka kiinnittyy kuolaimeen. Näin riimunarua voi käyttää ohjana ilman liiallista vaivaa! 


Ketjujen mitat vaihtelevat, koska tietenkin myös naruja on eri pituisia ja hevosten kanssa yksi koko ei istu kaikille. Loogisin ketjunmitta voisi ehkä olla jossain 7 cm suunnilla. (7 cm on myös ketjunaruihin laittamieni ketjujen keskipituus; se on hevosen pään mittainen. Pelkkien riimunarujen taas haluan olevan noin 30 cm pitkiä, mutta vähempikin riittää. Laitan ketjua niihin usein vain koska naru jäisi muuten liian lyhyeksi.)

Ja sitten tulee se, ettei narunpidennysketjuja taida oikeasti (1:1 -maailmassa) olla edes olemassa, saati että niille olisi mitään käyttöä. Kunhan kikkailen omaksi huvikseni kaikkea täällä. Jostain syystä pidän ajatuksesta, että nukkeni voisivat vain nopeasti sutaista kurat ja pölyt hevosista ja mennä metsälenkille ilman sen isompia laittautumisia. Riimunaru sellaisenaan olisi liian lyhyt ohjiksi, joten jokin lisäosa siihen lukottomaan päähän olisi kätsy. Siispä sellainen piti keksiä. 

Olen joskus vuosia sitten keksinyt askarrella riimunaruja, jotka on tehty juurikin jotain pikaratsastelua varten. Ne ovat överipitkiä ja niissä on ohuesta langasta tehty kaistale, jonka voi sitaista kuolaimeen tai riimun renkaaseen kiinni. Sitomisvaraa saattaa kuitenkin olla oikeasti liikaa, joten nämä uudemmat ketjukeksinnöt ovat paljon kätsympiä.

Toistaiseksi narunpidennysketjuja on ainakin mustana, hopeana ja kultana, ja ainakin hopeaa on sekä ankkuri- että panssariketjutyyppisenä. En ole varma miten turvallinen keksintö tämä oikeasti olisi, mutta pienoismallit ovat pienoismalleja ja modelliversumissa voi tapahtua asioita joita oikeasti ei missään nimessä kannattaisi. 

Useimmissa tekemissäni riimunaruissa on lukottomassa päässä solmu. Ketjuun voi tehdä lasson ja sujauttaa solmun siitä, jolloin ketju pysyy itsekseen kiinni. Mutta jos solmua ei ole, niin kai se naru sitten pitäisi jotenkin sitoa ketjuun. En ole varma menisikö mikään läpi noista renkaista. Jos rengas on liian iso, ketju todennäköisesti irtoilisi itsekseen liian helposti. 

Tuossa kohtaa loogisinta olisi vain kaivaa ne oikeat ohjat jostain ja käyttää niitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan vain jos on jotain kunnon asiaa, danke.