14. lokakuuta 2014

Mokkis, paperimassarotta

Tein sellaisen koulutyönä, ja kotihommaksi ehti vain silmien lakkaaminen.

Rotta on 1:1 skaalaa, eli oikean kokoinen (toivottavasti), ja mahdollisimman realistinen.

Materiaalina rotalla on siis paperimassa, joka koostuu veden kanssa sotketusta jauheesta, joka sekoittuessaan on muovailtavaa massaa. Se ei kuivu kovin nätiksi eikä siitä voi oikein tedä mitään tarkkaa, mutta sen tarkkuuden voi korvata huolellisella maalaamisella jälkikäteen. Joitain muotoja on kuitenkin yllättävän helppo tehdä ja kokokaan ei ole ongelma; sain Mokkiksen silmistä juuri sen kokoiset kuin pitikin. Siinä missä pyöreitä muotoja oli helppo tehdä, pitkät ja ohuet muodot meinasivat raastaa hermoja, ja siksi rotan häntä ei ole niin nätti kuin sen oikeasti pitäisi (oikealla rotalla pitäisi olla sileä ja tasainen häntä, ruvet ovat oire liiasta proteiinista).

Maalasin rotan akryylimaaleilla, jotka sopivat yllättävän hyvin kolmiulotteisten töiden maalaamiseen - nämä maalit eivät tahmanneet yhtään eivätkä olleet edes karheita tai liian kiiltäviä! Osittain olen käyttänyt saman valmistajan maaleja kotonakin (Louvre, tuubimaali). 

Mutta kyllä, tässä vähän kuvia rotasta nimeltä Mokkis. Sen nimi tulee siitä, kun halusin tehdä siitä chocolate hoodedin, ja väri toi mieleen mokkapalat (nam). No ei siitä ihan mokkapalamainen tai suklainen vissiin tullut, mutta herkullinen väri se silti on. Ja sorry, kamerani ja koneeni screeni eivät ole ihan yhteisymmärryksessä, joten kuvien värimaailma vähän valehtelee. Kamerassa ne sai kyllä hyvin säädettyä, mutta kuten sanoin, koneen monitori korostelee mielellään...

- Kuvia ennen silmien lakkausta.


Seuraavaksi kuvia kotoa, kun olin ensin lakannut silmät kiiltävällä lakalla. Kyllä se vaan niin on, että maalattujen mallien silmät kuuluu lakata kiiltävällä lakalla, eikä maalata niihin mitään valkoista pistettä... Eihän ihmisilläkään ole silmissä valkoisia pisteitä yleensä! (Jos on, se tuskin on mitään terveellistä...)

- Näyttääkö tarpeeksi oikealta?

- Kuvion nimi on hooded, tällä kertaa virheellisenä eli mismarkedina. Itse asiassa, minä en jaksa ikinä kai tehdä standardien mukaisia rottia, koska nämä virheelliset ovat persoonallisempia ja mielikuvituksekkaamman näköisiä.


- Hoodedilla ei myöskään Suomen standardissa kuulu olla otsassa tähteä, ja juuri siksi maalasin sellaisen Mokkikselle.
-

Seuraavaksi näytän kuviota vähän paremmin, noissa ylemmissä yritin saada rotan näyttämään mahdollisimman oikeelliselta ja söpöltä informaation ohessa.

- Kyllä sen nenän olisi ehkä voinut maalata paremmin, punaisemmaksi ja siihen vielä sieraimet, jotka on rotilla (ja hiirillä, ylipäätään jyrsijöillä) tosi hassut.
- Kuten näkyy, se yrittää olla oikean kokoinen (tai ehkä vähän pieni, mutta tyttörotat on uroksia pienempiä yleensä) ja paperimassasta ei pysty muovailemaan varpaita ja sormia.

Siinäpä ne. Haluan tehdä joskus lisää realistisen kokoisia rottia, kunhan kykenen ja keksin... Ja haluaisin tietää, miten tehdään oikeasti sellainen rautalankarunko, joka toimii eikä tapa tehdessä sormia, koska kokeiltu on tuhannesti ja mitään järkevää en ole saanut tehtyä.

2 kommenttia:

Kommentoithan vain jos on jotain kunnon asiaa, danke.