16. kesäkuuta 2016

Leppisvolkkari

Tämä projekti on ollut valmis jo aikoja sitten, mutta koska blogi kuoli, en sitä tänne julkaissut. Kyseessä on joku punainen kuplavolkkaripienoismalli, sattumoisin Schleichien mittakaavaa (1:24), johon tuli maalata leppäkerttujen (-pirkkojen) kuoren väritystä vastaava kuviointi. Auto menisi tädilleni, ja tilauksen teki äiskä. Maalina ne perus akryylit mitä omistan ja lakkana sieti (siesi?) sitä mitä käytän hevosmalleihin ja peukkureihin.

Anonyymi keppälerttu. Ei liity jutun autoon tai netin leppiksiin mitenkään.

No, jos tuntee miut tarpeeksi hyvin niin tietää, ettei leppäkerttu ole yhtä kuin punainen auto ja pyöreitä mustia pisteitä. Leppäkerttujen kuviointi vaihtelee jonkun verran lajin ja yksilön mukaan, ja siinä ötökässä on myös hiukan valkoista. Kupla sai täplänsä ensin tummanpunaisena, jonka päälle maalasin mustalla, ja jätin reunat vielä punaisiksi. Näytti ihan kivalta.

Ennen mitään maalailuja etsin netistä tietoa leppäkertuista ja kuvia niiden värityksistä. Piirtelin niitä vähän luonnoskirjaan, että tajuaisin, mitä olen tekemässä. Ihan kivaa. Pidän selkärangattomista paljon.  

Auton rakenteen ja realismipakkomielteeni takia jouduin tekemään ns. luovia ratkaisuja maalin yksityiskohtien suhteen. Lisäksi koska olen kökkö maalaamaan mitään tälläistä (ja ehkä koska sain selville tämän auton olevan joku erikoismalli... Olivat juuri sen sitten ostaneet ensimmäiseksi maalattavaksi, näköjään) ja omaan vähän epävakaat näpit kolmiulotteisiin maalailuihin, en saanut maalausta ihan täysin valmiiksi siinä muodossa kuin olisin halunnut. Tuollaisen virheettömän jutun pilaaminen yhdellä vedolla on älyttömän helppoa. Etuvalojen ympäröimä musta ei näytä hyvältä läheltä tarkasteltuna, mutta näköjään se kelpasi... En itse ole tyytyväinen. Yhtään. Pätkääkään.

Rumin maalausjälki tuli tietenkin auton kattoon, vai seläksikö sitä nyt sanoisi. Ihan tajuttoman huono laatu siinä kohtaa, tarkemmin ilmaistuna takaikkunan yläpuolella. Ei hemmetti minkä näköstä. Josko leikitään, että sitä leppistä on yrittänyt syödä joku otus ja sen jälkeen se on sylkäisty elossa ulos, koska leppäkertut erittävät aineita ja maistuvat pahalta (siksi ne ovat tuon värisiä), jonka seurauksena siipiä peittävä kuori on vahingoittunut?

Lakkapinnan teko tuotti vähän ylläreitä. Luulin, ettei siisteydestä tule mitään osaamattomuudellani, joka takaisi että lakkaa lentää myös maalattujen alueiden yli - turha luulo. Kyse ei ole vakaista käsistä vaan pintamateriaaleista. Maali tarttui volkkariin hyvin, mutta lakkaa se sen sijaan hylki, joten pintakäsittelyn sai lopulta pelkkä maalausjälki! Onneksi. Metka efekti... Vaikka kamojen laatu onkin liian selkeä. Auto itse on niin kiiltävä, tasainen ja sileä, ja sitten nuo maaluut lakkoineen näyttävät ihan vahalla päällystetyltä graniitilta. 

Maalasin auton kokonaan niin, etteivät käteni siihen koskeneet. Sormenjälkiä ei siis tietääkseni pinnalla ole. 

Tässä nyt tulee kuvatulva, koska en jaksa tiirailla erikseen julkaistavia yksilöitä tuosta kasasta. Pahoittelen niiden laatua, ei ollut aikaa eikä resursseja kuvata autoa taiteellisesti, joten sorruin automaattitilaan. Lukija katsokoon tarkemmin ne mitkä itse haluaa:






Virhe näkyy takaikkunan yläpuolella.










Noin muutenhan tykkään kyllä itsekin autoista, jos ne eivät ole mitään tavallisia perusautoja mitä nykyään näkee joka puolella. Sanottakoon, että pentuna suosikkini saattoi hyvinkin olla juuri tuollainen kupla, ja joskus vuosien mittaan onnistuin bongaamaan niitä melkein jokaisessa mahdollisessa värissä... En tiedä autoista sinällään mitään, teknisesti, mutta vanhat mokomat kyllä miellyttävät silmää ja joskus tekisi mieli niitä jopa piirrelläkin (saisin ne vaan näyttämään eläimiltä...). Kesällä voisi yrittää ottaa tavaksi tallennella kaupungin parhaita menopelejä kameralla - en tiedä mitä mieltä kuskit sellaisesta yleensä ovat, mutta onko siinä jotain kauheaa, jos joku tykkää autostasi niin paljon että tahtoo sen kuvata? Omaksi riemuksi vain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan vain jos on jotain kunnon asiaa, danke.