17. joulukuuta 2018

Mustat kantovaljaat

Tietääkö kukaan, mikä on pack harness suomeksi? Sellaisia olen aina halunnut tehdä ja välillä yrittänytkin, mutta ikinä ne eivät toimi siinä määrin kuin kuuluisi, saati ole kovin hevosystävällisiä. Traditionaleille olen kasannut näitä kahdet, joista vanhempi kokonaisuus on jostain vuodelta 2016 tai aiemmin. Laatu on niin huono, etten ala niitä täällä esittelemään, mutta uudemmista voin kyllä kertoa.

Nämä valjaat tein elokuussa korvaamaan jo vanhentuneet edelliset ronttausvaljaat. Mieluummin teen uudet kuin paikkailen vanhaa... Materiaalina käytin mustaa nahkanauhaa (ja kaistaleen itseleikattua tuohon selustimeen), jota on pitänyt ohentaa. Puoleksi kavennettuna siitä saa hyvin siroja remmejä, mutta ne ovat liian kapeita ja nahkan laatu liian paperimaista kielisoljille, joten ohuissa osissa on valitettavasti liukusoljet. Myh. Se vähän vaikeuttaa symmetrian ylläpitoa.

Tähän settiin meni muuten kiva määrä metallirenkaita: sekä isoja D -renkaita että pienempiä. 



Juhtavaljaiden pääasia on tietenkin selkäosa, koska siihen pitää pystyä kiinnittämään kantamuksia. Tämä yritys on itseasiassa vielä toimimattomampi kuin vanhassa setissä, vaikka miten yritin. Kaiken lisäksi laskupääni olemattomuus oikein konkretisoitui tätä tehdessä, niinkuin ehkä näkyy tuosta epämääräisyyden määrästä. Kököllä nahkalaadulla oli osuutensa hankaluuksissa.

Tällä puolella näkyy virheitä, joita en näillä näkymin saa korjattua. Ärgh.

Tiedän kyllä, ettei selkärangan kohdalle saa tulla painetta, mutta minkäs teet... Ei tämä muutenkaan mikään oikeaoppisuuden näköiskuva ole, kun en mitään runkosysteemiä valjaisiin saa. Toki nyt kun katsoo niin kiinnityslenkkien remmit kiinnittyvät "rankahihnan" alapinnalle eivätkä täten aiheuttaisi sitä, että se painaisi rankaa. Muuten en kyllä mene takuuseen mukavuuksista...


Valjaat kiinittyvät kahdella mahavyöllä, joista taaempi on koukkujen ansiosta kokonaan irrotettavissa. Se on muutenkin etummaista pitempi ja yleensä löysempi, ja sen tarkoitus on lähinä estää valjaiden hölskyminen jos ajatellaan, että kulkueen askellaji on joku muukin kuin käynti ja tavaraa on paljon. Mahavyöt kulkevat tuollaisen virityksen (connector) läpi, se kiinnittyy rintaremmiin.


Rintaremmiä tein kaksin kappalein, jotta on eri kokoisille hevosille sopivia. Säätövaraa pitää olla muttei mieluusti liikaa ylimääräistäkään. Pientäkin rintaremmiä - käytännössä se on kaularemmi - taisin tekasta pari pituutta, kun muuten loppui mitta kesken; säätövaran tärkeys oikein korostuu pienten osien ja liukusolkien kanssa... Leveämpää remmiä kannattelee (jos kannattelee, en mene takuuseen tuosta tarpeellisuudesta) säkävyö.



Rintaremmit ja mahavyöt yhdistin nahkalenkillä ja erillisellä solki-remmiosalla, jotka saa toisiinsa kiinni pujottamalla. Keksin tämän kikan vahingossa enkä oikein ymmärrä, miten saisin uusittua sen? Taitaa olla kiinni riittävän pienistä soljista, jotka mahtuvat läpi isosta D -renkaasta. Tällä kokonaisuudella vakautetaan valjastusta, estetään sen kiepahtaminen hevosen ympäri (kuten jalkalenkeilläkin) ja taataan, että mahavyöt pysyvät paikallaan vaikka olisivatkin kiinnitetty mikä mitenkin.



Alamäkien varalta valjaat pitää ankkuroida niin, etteivät ne valu eteen. Siihen tarvitaan esimerkiksi mäkivyöt; mutta en sanoisi tätä viritystä sellaiseksi, kun kyse on vain yhdestä hihnasta ja kahdesta soljesta. Lisätukena ovat jalkalenkit, jotka nekin kiinnitetään valjaisiin koukuilla. Pitää sanoa, että näiden pukeminen Raasteelle on aika tuskasta, kun kaikki pitää säätää niin väljäksi kuin mahdollista... Ainakin melkein. Ja löysien solkien kanssa se on vähän blääh. Ylipäänsä koen naurettavana (ja tarkoituksellisena...) sen että juuri takimmaiset remmit ovat noin ohuita. Ja tuo peffaremmin pehmuste on yksinkertaisesti sovitettu pienemmille hevosille eikä tuollaisille järkälesuomenhevosille.



Häntäremmi on kolmisolkinen, häntäkapan saa kokonaan irti. Valjaisiin kiinnittyvä remmi piti uusia ainakin kerran, kun remmi hajoili. Nahkalaadulla on näköjään tosi paljon väliä - tuossa se ei ole samaa kuin melkein kaikissa muissa remmeissä.


Tein tähän kokonaisuuteen myös riimun ja narunkin, mutta riimu on liian nafti Raasteelle, joten näistä ei ole kuvia... En tiedä päivitänkö joskus lisää kuvia tähän suhteellisen vajaaseen artikkeliin. Läpikatsauksesta tämä kyllä menee.

Nyt jo tekee mieli koota jostakin uudet, oikeasti paremmat ronttausvaljaat näiden tilalle. Mutta en tiedä miten ja miksi, koska oikeastihan millekään tuon kokoluokan kanteluvaljaille ei ole ollut juuri yhtään "tarvetta" modelliversumissani... Kiinnityslenkkejä kyllä voisin tehdä. Yksi syy vältellä näitä kantovaljasjuttuja on se, kun 1:9 -laukkuaskartelunikin ovat niin vanhentuneita, eikä uusia jaksa tehdä sen vaikean tekniikan takia (ja koska nukeillani ei vaan ole mitään mitä niissä kantaa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan vain jos on jotain kunnon asiaa, danke.