10. syyskuuta 2014

Tuherruksia syyskuussa 2014... Ja pari sanaa piirroksesta piirtämisestä

...mikään niistä ei ole tehty tässä kuussa. Anteeksi.

Minulla on vain tylsää täällä. Haluan julkaista välillä jotain, joten nyt tulee taas vanhoja kuvia. Ja jotain ylimääräistä höpinää.


- Ekana nämä kaksi kissatreeniä. Ei mitään ihmeellistä; omista valokuvista läpipiirretyt omat kissat. En tee tällaisia kuvia juurikaan, koska laatu ei ole koskaan sellainen kuin haluaisin ja koska läpi- ja mallistapiirto ei tee pelkkänään kenestäkään hyvää piirtäjää. Aina pitää tehdä jonkun verran (mieluiten enimmäkseen) myös suoraan omasta päästä.- Maisema. Myös läpipiirto, omasta valokuvasta. Saimaata.Läpipiirtohan ei ole helppoa eikä automaattisesti fuskaamista; toisen piirroksen läpi tekeminen on fuskua kyllä. Mutta minä en sellaista harrasta, koska toisten piirroksista piirtämällä ei opita piirtämään. Pahinta siinä on, että oppii vaan kopioimaan toisen tyylin ja samalla sen alkuperäisen piirtäjän virheetkin. Sellainen ei ole hauskaa, hyödyllistä eikä millään tavalla älykästä. Paras tapa opetella piirtämään on piirtää elävästä mallista eli mennä vaikka sen oman kissan luo luonnoskirjan ja kynän kanssa ja tehdä nopeita tulkintoja siitä, millainen kissan anatomia on, miten se elehtii ja millainen olemus sillä on. Kissat kun harvemmin vain ovat aloillaan, kun niillä on silmät auki, ja toisaalta nukkuvakin kissa saattaa liikahdella ja vääntyillä eri asentoihin koisiessaan.

En nyt puutu siihen, mitä yleensä on läpipiirretty tai muuten törkeästi kopioitu ja väärinkäytetty ("otettu mallia"), tarkoitan siis, etten mainitse nimiä. Itseasiassa, en puutu siihen koskaan. Mutta niin... Yrittäkää ihmiset ensin etsiä se oma tapa piirtää ennen kuin mitään yleisiä, kaupallisia tuotteita alatte piirtämään läpi tai "mallista".

Mallin pitäisi olla aito, realistinen, oikeanlainen. Sarjakuvat ja sensellaiset piirretyt taiteenmuodot eivät automaattisesti ole oikeellisia, edes vaikka niistä olisi yritetty tehdä sellaisia. En minäkään luule realistisia piirroksiani anatomisesti täysin virheettömiksi. Sellaisia piirroksia ei ole varmaan edes olemassa, tai jos on niin todella harvassa.

Palatakseni läpipiirtoasiaan, voin sanoa että teen sitä välillä ihan opettelumielellä. Näitä kuvia en todellakaan julkaise jos alkuperäiset kuvat eivät ole omiani. Näiden alkuperäisten käyttöä referenssinä sen sijaan ei estä mikään, ja voisin ihan hyvin vaikka tutkia niistä anatomiaa tai väriä, ja ottaa muun ominaisuuden jostain toisesta kuvasta.

Jos mallikuvia, referenssiä tai muuten vaan käytettäviä kuvia haluatte, menkää DeviantARTiin. Siellä on mahdollista löytää piirtoapua menemällä Categories > Resourches & Stock Images. Searchilla sitten hakee haluamaansa aihetta siinä samalla. Ne kuvat mitä siellä on, on otettu käyttöä varten; riippuu toki kuvaajasta miten tulee toimia, jotkut haluavat tietää mitä kuvaa on käytetty ja miten ja kenen toimesta.
Mutta jos vaan menet ja etsit Googlesta jonkun piirroshahmon kuvan ja piirrät siitä läpi tai "mallista", kopioit vaan jonkun toisen jo olemassaolevan työn etkä opi mitään. Voihan se silloin tällöin ihan virkistävää ja hauskaa ollakin, mutta mihinkään jatkuvaan ja/tai vakavaan piirtämiseen tuo ei kuulu minun mielestäni.

Keksikää ihmiset oikeasti jotain omaa. Inspiraatiota ja vaikutteita saa hakea jo olemassa olevasta, mutta samalla pitää varoa, ettei vahingossa (tai tahallaan!?) varasta jonkun toisen työtä. Itse olen vierestä nähnyt ihan hirveästi kopiointia, enkä todellakaan ymmärrä sitä. Omatkin tekeleeni ovat joutuneet kopioinnin uhriksi kerran, enkä kyllä mielelläni sellaista touhua katsele.

Myös valokuvat ovat aina jonkun omia, joten niitäkään ei voi ihan tuosta vaan ruveta käyttämään. Luulisin myös, että jotkin valokuvaajat ovat ihan mielissään siitä kun piirtäjät haluavat hyödyntää visuaalisesti heidän kuviaan.

Niin ja joo... Vaikka ihminen ei haluaisikaan - omien sanojensa mukaan - kehittyä hyväksi piirtäjäksi tai tavoitella realistista piirtotapaa, se ei oikeuta käyttämään toisten tekemiä kuvia yhtään mitenkään.
(Ja näin rehellisesti ottaen... Itse en osaa uskoa, että joku ei haluaisi kehittyä piirtäjänä. Miksi piirtää ollenkaan jos ei halua kehittyä? Ei uppoa minun kallooni, anteeksi.)

Se saarnasta.
- PunkInhis - hahmot ja kaikki omasta päästä, muste ja akvarellipuuväri(?). Koulutyö. Ainoa ulkopuolinen vaikute lienee ollut huumorin tyyppi ja muista strippisarjiksista revitty inspiraatio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan vain jos on jotain kunnon asiaa, danke.