9. maaliskuuta 2012

Mielipiteeni heppailusta

Niin joo, eilen meinasin tippuu hevosen selästä. Harrastanhan ratsastusta. Issikoilla. Maastossa. Eli ei mitään kentällä käpöttelyä vaan ihan oikeaa ratsastusta maastopolleilla. Metikössä mennään. Ja toivottavasti joskus tiputaan. hehe.

No joo, sellanen kovahko laukka ja ratsuna pieni, notkea ja kapea - ja karvainen - hevonen jolla en ennen ollu menny joten tämä oli sitä tutustumista (vaikka parhaiten hevoseen tutustutaan ensin maasta mut eipä onnistu), ja tietenki pitää tapahtua kaikkea. Sentään hevoset on niin yksilöitä kaikki, toimii eri lailla. Pelkkä ratsautuminen on kummallista ku on tottunu jytkympään heppaan ja sitten yhtäkkiä siirtyykin pienemmän ja kapeamman selkään. Mutta juu, hevoset ei anna mitään ilmaiseksi. Onneksi. Ihmiset pääsee muutenkin liian helpolla.


Hassua tässä on miusta se että ennen sitä aloin jo luonnostella ratsastavia rottafurryja suistumaan hevosen selästä ja repimään suusta. Sentään en ite ihan noin brutaalisti (hevosta ajatellen) horjunu mutta kuitenki, voi olla että sattu toista suuhun vähän. Äääk ei saa tehä semmosta.
Nämä miun furryt sitten on ihan juntteja, hevosta kohdellaan kovalla kouralla ja ratsuastustaidon puute korvataan kovilla otteilla ja raaoilla varusteilla. Paha paha. Kanget ja kaikki. Auts. Hevosella on herkkä suu eikä ihminen itekään voi ikinä älytä miten sellanen pienikin kiskaisu voi sattua. Varsinkin jos on ohut suukappale, jossa nivel. Se suupieli ei ratkaise vaan kitalaki ja ratsastajan käsi. Tai istunta, koska istunnalla sen hevosen kuuluu toimia eikä pohkeilla ja raipalla. Oma mielipiteeni siis on se että hevosen kuuluis toimia sekä maasta että selästä ilman mitään varusteita, pelkästään puheella (ei komennolla, koska komento on kova ja se toimii ihmisille, mutta ei hevosille koska hevoset kuulee meitä paremmin). Tähänhän vaaditaan sitä luottamusta sitten, mitä ei kyllä kehity jos vaan käy kerran viikkoon ratsastamassa lempiponillaan. Ratsastuksesta ja kaikesta muustakin kuuluisi tehdä hevoselle mielekästä eikä paketoida sitä remmeihin ja loimiin.

Hmm, en usko että tuo ihan yli meni, omapahan on näkemykseni. Hevoset on herkkiä ja kestää kaikkea mutta silti ihmiset saa ne rikki heti kun järki jäätyy. Ja kun järki jäätyy ja otteet kovenee, hevonen joko turtuu, hermostuu, kyllästyy, raivostuu tai miten nyt reagoikin, mutta joka tapauksessa se ei tarkota sitä että sille pitäs hankkia apuohjia sun muuta. Ihmisen pitäs sulattaa aivonsa ja antaakin niiden sitten sulaa rauhassa. Miettiä mitä simppua tuli tehtyä. Ja aika tolkuttoman moni ihminen ihan tietämättäänkin on, no, julma. Hevosille.

Ketään en syyttele kyllä mutta olen tullu tähän tulokseen kuvia katellessani ja lukiessani keskusteluja hyvältä foorumilta:


Njää. Nyt voisin vaikka skannailla noita selästätippujia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan vain jos on jotain kunnon asiaa, danke.